Η διαφθορά βλάπτει το κλίμα…

Για νέα έκρηξη της διαφθοράς μιλούν οι πολιτικοί αναλυτές στην Ελλάδα και την υφήλιο, με σοβαρότατες επιπτώσεις και στο περιβάλλον. Το πώς ακριβώς η διαφθορά επηρεάζει το περιβάλλον περιγράφεται σε πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Η διαφθορά, λέει, τορπιλίζει τις κινήσεις που γίνονται για την ανάσχεση της κλιματική αλλαγής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι επενδύσεις 700 δισ. δολαρίων σε «πράσινα» προγράμματα. Οι χώρες για τις οποίες αυτά προορίζονται είναι οι πλέον υποβαθμισμένες και δοκιμαζόμενες και, βεβαίως, οι πλέον διεφθαρμένες. Τεράστια ποσά θα διοχετευτούν, με άγνωστο τέλος, σε αυτές τις νέες και μη δοκιμασμένες αγορές, με τους βαθιά διεφθαρμένους μηχανισμούς.

Ιδιαίτερα κρίσιμος ο τομέας των πιστώσεων άνθρακα, τις οποίες αρκετές χώρες ήδη έχουν λάβει για ανύπαρκτα προγράμματα προστασίας των δασών, όταν, αντίθετα, οι δασικές εκτάσεις τους συρρικνώνονται. Οπως και ο κατασκευαστικός κλάδος. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 5-20% των ποσών που διοχετεύονται στον συγκεκριμένο κλάδο χάνεται εξαιτίας της διαφθοράς, στερώντας από τις αναπτυσσόμενες χώρες περίπου 18 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Στην Ελλάδα, με τη βαθιά και εκτεταμένη διαφθορά, ο κίνδυνος να χαθούν χρήματα που προορίζονται για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής είναι μεγάλος. Ο αμοραλισμός, η δημαγωγία, η αλαζονεία, η ανεντιμότητα, η ανευθυνότητα, η σπατάλη, η διαπλοκή, η συναλλαγή, τα φακελάκια, τα γρηγορόσημα αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στο περιβάλλον εδώ και δεκαετίες. Αυθαίρετα, καταστροφή δασών, καταπατήσεις προστατευόμενων περιοχών με τη βοήθεια κρατικών λειτουργών, ρύπανση εδάφους και υδάτων από παράνομη ρίψη αποβλήτων μπροστά στα μάτια των ιθυνόντων. Πλήθος τα ιδιωτικά «μαγαζάκια» στο Δημόσιο, που ασκούν τη δημόσια εξουσία για προσωπικό όφελος. Πώς τα «πράσινα» προγράμματα, τα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά ή και κρατικά ταμεία, θα διέλθουν αλώβητα μέσα από τις παγίδες που έχουν στήσει παντού τα κυκλώματα της διαφθοράς;

Δημοσιεύτηκε στο http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_03/06/2011_1295386

Σχολιάστε